Ballonvaren

Luchtballonvaarten

Je ziet ze steeds vaker; luchtballonnen! Mensen in een rieten mandje hangend onder een enorme luchtballon, varend over schitterende bossen, rustieke dorpjes en uitgestrekte polders. Dat moet toch het einde zijn, varen over je eigen omgeving! Varen ja en niet vliegen…..! Ballonvaren is een unieke ervaring, die met niets te vergelijken is. De rust, het uitzicht, het gevoel één te zijn met de natuur en de wind.

En… milieuvriendelijk!

Ballonvaren werd ontdekt in 1783 door de gebroeders Montgolfiere en is de oudste vorm van luchtvaarttechniek. Het principe van toen en nu is nog steeds hetzelfde; warme lucht is lichter dan koude, dus met het opwarmen van de lucht in de ballon (d.m.v een brander) stijgt de ballon. Bij niet branden en/of het opentrekken van het dak van de ballon koelt deze af en daalt de ballon. Ondertussen “vaart” de ballon met de wind mee. Door hiernaast gebruik te maken van de verschillende luchtlagen, ga je sneller of langzamer.

Tegenwoordig zijn de heteluchtballonnen uitgerust met moderne technieken en apparatuur, zoals een hoogtemeter, gps, luchtvaartradio en een transponder. De mand is nog steeds gemaakt van gevlochten wilgentenen: licht, buigzaam en oersterk! De stof van de ballon is heel licht en sterk. Ervaar het nu zelf wat het betekent om met de snelheid van de wind te genieten van een luchtballonvaart, een onvergetelijk avontuur, waar je nog lang over zult napraten…

Immers:
Het gaat er niet om het leven méér uren te geven, maar de uren meer leven !!

Met het boeken van een ballonvaart bij Ron Ballon, kan deze wens verwezenlijkt worden. Voor jezelf of iemand die je lief is. Een luchtballon is ook een geweldige plek om je geliefde een intiem huwelijksaanzoek te doen, helemaal als je zo tegen zonsondergang de meest romantische luchten als decor om je heen hebt.

Het weer
Ballonvaren is volledig afhankelijk van de weersgesteldheid. Te harde wind, regen, maar vooral de aanwezigheid van thermiek kunnen spelbreker zijn. De weersituatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • windsnelheid minder dan 18 km/uur (windkracht 3) in de landing
  • bovenwind op 150 meter minder dan 45 km/uur
  • zicht meer dan 1500 meter
  • wolkenbasis hoger dan 300 meter geen buien in een straal van 15 km, vanwege turbulentie
  • geen onweerskansen vanwege zware turbulentie
  • geen aanhoudende regen