De vaart

Luchtballonvaarten

Als je hebt besloten een ballonvaart te gaan maken met Ron Ballon, wat kun je dan verwachten? Hier geven we alle informatie die je nodig hebt én je komt al een beetje in de stemming. In de zomerperiode wordt er in de ochtend en/of avond gevaren, dat wil zeggen: de eerste en de laatste 2 ½ uur van de daglichtperiode. In de winterperiode veelal in de voormiddag.

Om je een idee te geven van de tijden waarop met de voorbereidingen van de ballonvaart wordt begonnen, is hieronder een tabel opgenomen. Over de precieze verzameltijd vindt altijd vooraf overleg plaats!

Periode Aanvang voorbereidingen
Maart 16.30 – 17.00 uur
April 18.00 – 18.30 uur
Mei 19.00 – 19.30 uur
Juni 20.00 – 20.30 uur
Juli 19.30 – 20.00 uur
Augustus 18.30 – 19.00 uur
September 17.30 – 18.00 uur
Oktober 16.30 – 17.00 uur
November t/m februari 15.00 – 15.30 uur

Trek voor het avontuur minimaal 4 uur uit. Er kan vertraging optreden voor het opstijgen omdat er gewacht moet worden op optimale weerscondities. De vaart duurt gemiddeld een uur. Dit hangt af van het gebied waar u vaart, de landingsmogelijkheden aldaar en de weersomstandigheden. Wij adviseren om direct na de vaart niets te plannen.

Waar opstijgen?

Ron ballon heeft beschikking over diverse opstijglocaties. Afhankelijk van je ticket, het weer en de wind wordt er een locatie gekozen.

Indien u van eigen locatie wilt vertrekken, dient de locatie een afmeting te hebben van 60 x 60 meter(grasveld). Er mogen geen hoogspanningsdraden of bomen in de directe omgeving aanwezig zijn. Want de ballon heeft ruimte nodig. Helaas zijn er ook plekken in Nederland, waar het niet mogelijk is een ballonvaart te maken. Een paar voorbeelden hiervan zijn in een straal van 18 km rond schiphol, een strook van 30 kilometer langs de Nederlandse kust, en de provincie Noord-Holland. Neem voor uw mogelijkheden contact met ons op.

Voorbereiding van de ballonvaart

Voordat de ballon daadwerkelijk het luchtruim kiest, kunnen passagiers, en belangstellenden kijken naar (en meehelpen met) het opbouwen van de ballon. Het is een spectaculair gezicht als de piloot met de ventilator lucht in de ballon blaast en deze lucht vervolgens verwarmt met de brander om voor het opstijgen voldoende draagkracht te krijgen.

Langzaam zie je dan de ballon vorm krijgen. Je zult er versteld van staan hoe groot zo’n ballon eigenlijk is als je er vlakbij staat en erin kijkt! Langzaam komt de ballon omhoog, nog steeds verankerd aan de auto. Het moment is daar, alles wordt nogmaals gecontroleerd en men krijgt de laatste aanwijzingen van de piloot of diens crew.

De passagiers worden verzocht in te stappen…

De vaart

De ballon stijgt op en de passagiers zijn onderweg naar waar de wind hen voert; een reisbestemming hebben we niet, want we weten nooit waar we terecht komen. Een reisdoel hebben we wel: namelijk plezier maken en genieten van een buitengewone ervaring! We proberen ongeveer een uur echt te varen, aangezien de veiligheid rondom de landing centraal staat, zijn hierover geen concrete tijden te vermelden.

Tijdens de vaart zal je merken hoe rustig het in de lucht is en hoe rustgevend ballonvaren is. Je kunt genieten van het uitzicht en de geluiden van moeder aarde. Omdat we met de wind meevaren en de brander regelmatig aangaat, is het boven niet koud.

Mensen met hoogtevrees ondervinden hiervan vrijwel geen last, omdat er geen contact meer is met de grond.

De landing en….

Aan het eind van de vaart, vóór zonsondergang, zoekt de piloot een geschikte landingsplek.

Hierbij houden we veel rekening met boeren en landeigenaren. Hun land is hun economische garantie en dat dienen we met respect te behandelen. Het is dus voor belangstellende volgers uit den boze om zonder toestemming van de piloot of diens crew het terrein te bewandelen of erger te berijden!!

De grondcrew staat gedurende de hele vaart met de piloot in verbinding en houden de ballon tijdens het volgen goed in de gaten, voor hen is het een sport om z.s.m. bij of na de landing aanwezig te zijn.

De passagiers mogen weer helpen bij het afbouwen en inpakken van de ballon. Comfortabele kleding en stevige, waterdichte schoenen zijn dus aan te bevelen. Na de landing worden de passagiers traditioneel gedoopt met champagne. Hoe dit in zijn werk gaat verklappen we natuurlijk niet. En krijgt iedereen een herinneringscertificaat. Je kunt kiezen om zelf familie, vrienden of kennissen de volgauto te laten volgen, zodat ze je terug kunnen brengen. Eventueel tegen meerprijs wordt je terug vervoerd naar de opstijglocatie.